понеділок, 27 червня 2016 р.

2016 науковий пікнік з математики 1





26 червня 2016 року, починаючи з 12.00, Криворізький державний педагогічний університет, інші вищі навчальні заклади Кривого Рогу запрошували учнів та їх учителів, батьків і просто криворіжців на "Наукові пікніки". "Пікнік..." проходив біля "Сонячної галереї" з метою популяризації науки. У першу чергу фізики, математики, хімії.



У програмі «пікніка» з математики були завдання-конкурси по добуванню вручну квадратного кореня з додатного числа; побудова малюнка графіками функцій; розгадування математичних кросвордів; складання і розгадування математичних і звичайних ребусів; завдання на проведення лінії без повторів вздовж фігури складної форми; консультування по плану повернення кредиту в банк; визначення ваги чи зросту за складеним рівнянням регресії; математика та орігамі; створення многогранників за їх розгортками.
Не лише дітей, але й дорослих цікавили вимірювальння на місцевості на визначення відстаней до недоступних точок, висоти об'єкта з використанням подібності трикутників та навігації і вимірювання кутів з використанням додатків для сучасних мобільних телефонів. Та й просто за допомогою рук, ніг чи монет.
Була сонячна погода, тому популярними були вимірювання висоти об'єктів за тінню. Так, як це робили у Стародавньому Єгипті.
"Математичне антиказіно" викликало ажіотаж. Багато мам, побачивши як ми проводимо це "антиказіно", йшли та приводили до нас своїх дітлахів, щоб ті дізначилися, чому не треба грати в азартні ігри на гроші. І як у казіно по-шахрайськи обдирають клієнтів.
Багатьом цікаво було побачити демонстрацію різноманітних дослідів з фізики та хімії. Доцент кафедри фізики та методики її навчання Валентина Миколаївна Кадченко зі студентами Дмитром Вітюком, Денисом Головком та Сергієм Шевцовим демонстрували цікаві досліди з ЗD-плівками, пояснювали їхній колір і форму, показували, як зігнуті світловий промінь, як засвітити лампочку від чотирьох картоплин, як взяти у руку полум'я і не обпектися, як виглядає магнітне поле та звукова хвиля і ще багато іншого. Бачили й різні «фокуси» із рідким азотом, який можна налити у звичайний термос, але ж його температура складає -196°C! Тут великі гумові кульки під дією рідкого азоту стискалися у грудочку, а потім, відігрівшись, поверталися до попереднього вигляду, вуглекислий газ перетворювався на біленький сніжок, квітка розбивалася, мов скляна, а м'яка трубочка перетворювалася на гвіздок!

Немає коментарів:

Дописати коментар